La Comitia Rei Novae és una associació que té l’ànim de difondre cultura des d’un punt de vista nou, obert a tothom que estigui interessat en la història, la filosofia i les humanitats en general. ********************************************** La Comitia Rei Novae es una asociación que tiene la voluntad de difundir cultura desde un punto de vista nuevo, abierto a todos aquellos que estén interesados en la historia, la filosofía y las humanidades en general. ********************************************** The Comitia Rei Novae is an association that has the will to diffuse culture from a different point of view, open to everyone interested in history, philosophy and humanities in general.

15/1/07

EXNOVO II (català)

Ex novo, revista d’història i humanitats. “Comitia rei novae”, Universidad de Barcelona (Barcelona), núm. 2 (julio, 2004), 178 p., ils. (20 x 15).

Els títols que el lector pot trobar al segon número de la predita revista són els seguents:

FONTANA, JOSEP: Quina mena d’història per els segle XXI?
Resum de la lliçó magistral pronunciada el dia de la presentació del primer número de la revista Ex Novo el dia 17 de març de 2005 al Saló de Graus de la facultat de Geografia i Història de la UB.
ALEXIS SERRANO MÉNDEZ: “Neon Teikos (Yanik Köy, Turquia). Una ciutat grega arcaica de la costa eòlica de l’Àsia Menor”. (p. 11-23).
Resum de la experiència de l’autor en el si d’una missió d’exploració paleotopografia duta a terme Turquia per el qual es dona notícia d’un jaciment arqueològic que possiblement es tracta de l’antiga ciutat de Neon Teikos.
JAVIER MARTÍNEZ VILLARROYA: “Àfrica i Índia: indicis o prehistòria del dionisisme” (p. 25-44).
Notes sobre una possible Koiné cultural a redós de l’oceà Índic entorn de la figura del toro i altres elements mitològics adscrits a l’univers dionisíacs.
DAVID MONTANERO VICO: “La problemática del limes bizantino en la península ibérica: ¿realidad histórica o construcción historiográfica?” (p. 45-84).
Estat de la qüestió sumari i sintètic basat en la bibliografia referent a la suposada frontera entre el regne visigot i el bizantí.
RAMON A. BANEGAS LÓPEZ: “Un caso de hostal de carretera catalán durante el siglo XV: el hostal de la familia Alberó en Montcada” (p. 65-84).
Aproximació a la història de l’hospitalitat privada professional medieval a través del cas de l’hostal de la família Alberó situat a Montcada durant els segles XIV i XV.
SANDRA LACRUZ SÁNCHEZ: “Etnoarqueologia del bosque tropical lluvioso” (p. 85-102).
Aproximació a les diferents hipòtesis proposades fins els nostres dies que intenten raonar la colonització del rainforest. L’article se centra en el cas africà i recomana prudència a l’hora de postular-se al respecte del tema fins que no avanci la recerca arqueològica.
NÚRIA RODRIGUEZ, ESTHER TRAVÉ: “Vida cuotidiana i creació literaria en les comunitats índies de Nordamèrica” (p. 103-122).
Estudi de l’univers literari de les societats índies nordamericanes que tractant-se de comunitats àgrafes fan de la seva literaura oral (contes i poesies) una font per a l’estudi de l’antropologia i la història d’aquests grups poblacionals de primera magnitud.
LUIS MONTANERO VICO: “The New Wave of British Heavy Metal” (p.123-140).
Anàlisi del naixement del moviment musical Heavy a l’Anglaterra dels anys 80. Es glossa sobre les causes polítiques i socials que propiciaren l’esclat d’aquest gènere, així com l’expansió a la resta del món fent especial esment del cas espanyol.
CAVALLER, MAURICI i MUÑOZ, JORDI: “Grècia o el bressol d’occident” (p. 141-148).
Dissertació filosòfica que empra sis moments de la història de antiga de Grècia com a paràmetres determinats de l’esdevenidor d’occident.
ROGER SALA , MARIA MARRUEDO, JORDI SERRA: “Alguns resultats en prospeccions geofísiques realitzades en jaciments catalans. Aplicació de les últimes innovacions en els sistemes de resistivitat elèctrica i gradiometria magnètica” (P. 149- 158).
Resultats de l’aplicació de la més avançada tecnologia aplicada a la prospecció geofísica en els jaciments de Montsoriu, Sant Benet del Bages, Ermedàs i Can Pons. L’estudi és precedit de les definicions dels conceptes bàsics de la prospecció geofísica.

El numero és clou amb una interessant entrevista al professor Miquel Izard Llorens.
Juntament amb tot el que una revista de nivell acadèmic comporta (imatges, aparell crític de notes i bibliografia, resums... ambdós números conten amb un apartat de ressenyes de bibliografia recent i amb algunes reflexions breus adreçades al consell de redació i que contenen idees noves i interessants que sempre son personal i de les qual la direcció de la revista no se’n responsabilitza.

Alexis Serrano Méndez, membre del consell de redacció d’Ex Novo